Elektronik Fatura (E-Fatura)
Elektronik Fatura (E-Fatura)
Uzun süredir çalışmaları yapılan “Elektronik Fatura” uygulamasına ilişkin Tebliğ geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlandı[1].
Tebliğ’de usul ve esasları belirlenen e-Fatura uygulamasının ana hatları şu şekilde:
– Tebliğ’de yer alan şartlara uygun olan ve elektronik belge biçiminde oluşturulmuş fatura olarak tanımlanan e-Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip olacak.
– Fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler, genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenleyebilecekleri gibi Tebliğ’de yer alan şartlar çerçevesinde e-Fatura da düzenleyebilecekler. Ancak aynı mal veya hizmet satışı işleminde, kağıt fatura ile e-Fatura bir arada düzenlenemeyecek.
– Müşterinin talep etmesi durumunda kağıt fatura verilmesi zorunlu olacak.
– Başlangıçta (şu aşamada) yalnızca anonim ve limited şirketler elektronik fatura gönderip alabilecekler.
– e-Fatura, yalnızca uygulamaya kayıtlı müşteriler içindüzenlenebilecek.
– e-Fatura oluşturma, gönderme ve alma işlemleri; mükelleflerin bilgi işlem sistemlerinin e-Fatura uygulamasına entegre edilmesi yoluyla veya “www.efatura.gov.tr” internet adresindeki “e-Fatura Portalı” aracılığıyla gerçekleştirilebilecek.
– e-Faturanınkağıda basılarak saklanması gerekmeyecek.
– Mükellefin muhafaza ve ibraz yükümlülüğü, e-Faturalara istendiğinde kolaylıkla erişebilmeyi, anlaşılabilir ve eksiksiz bir biçimde görüntüleyebilmeyi ve faturaların okunabilir kağıt baskılarını üretebilmeyi sağlayacak biçimde yerine getirilecek.
– e-Faturalar, mükelleflerin bilgi işlem sistemlerinde saklanacak.
Uygulamaya ve başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin daha ayrıntılı bilgi, “www.efatura.gov.tr” internet adresinde yer alıyor.
[1]“e-Fatura”nın usul ve esaslarının belirlendiği 397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 05.03.2010 tarihli ve 27512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.